Υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) και της Δασικής Υπηρεσίας (ΔΥ) στον τομέα της πρόληψης και κυρίως, της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «είναι η πρώτη φορά που περιγράφεται σε ΚΥΑ λεπτομερώς η υποχρεωτική συνεργασία και ο συντονισμός των δύο φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμβάντων δασικών πυρκαγιών, μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1998».
Η απόφαση συνυπογράφηκε από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο. Η έκδοσή της α) καλύπτει την πρόταση του πορίσματος που εξέδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις Δασικές Πυρκαγιές (Επιτροπή Goldammer), β) προβλέπεται στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, που ισχύει για πρώτη φορά στη χώρα και γ) αντιστοιχεί στις δεσμεύσεις Φάμελλου, όπως διατυπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση των τριών Επιτροπών της Βουλής (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης – Παραγωγής και Εμπορίου – Προστασίας Περιβάλλοντος) για την παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Goldammer.
Η ΚΥΑ διαρθρώνεται σε τρία άρθρα. Το πρώτο καλύπτει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, το δεύτερο αναλύει τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος και το τρίτο τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, καθώς και των δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται στενή συνεργασία των τμημάτων Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του ΠΣ και Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.
Η συνεργασία των δύο τμημάτων αφορά την έκδοση ενιαίων κανόνων και οδηγιών σύνταξης σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου (πρόβλεψη για τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής) και την εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καταστολής δασικών πυρκαγιών.
Την άνοιξη κάθε έτους, ή και εντός της αντιπυρικής περιόδου, προβλέπεται σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ με συμμετέχοντες από το αρχηγείο του ΠΣ, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε περιφερειακό επίπεδο προβλέπεται η συνεργασία των περιφερειακών πυροσβεστικών υπηρεσιών και των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Μέσω της συνεργασίας αυτής:
– Επιδιώκεται διασπορά των δυνάμεων επιφυλακής για συνεχή κάλυψη των περιοχών.
– Γίνεται καθορισμός απαιτούμενου αριθμού πυροφυλακίων – παρατηρητηρίων και κατάλληλης διασποράς και στελέχωσής τους για την έγκαιρη αναγγελία των πυρκαγιών.
– Εκπαιδεύεται το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό σε θέματα ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων από δασικές πυρκαγιές.
– Όταν ξεκινήσει η πυρκαγιά και αποτελεί κρίσιμο περιστατικό, η ΠΥ ενημερώνει τη ΔΥ για την επιτόπια συνδρομή της και τη συνεργασία της με τον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής.
– Στελεχώνεται υποχρεωτικά το ΕΣΚΕ με δασολόγους ή δασοπόνους, που παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες στον επικεφαλής του, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τις λάβει υπόψη του.
– Παρέχεται υποχρεωτικά η γνώμη της ΔΥ στην ιεράρχηση ταυτόχρονων πυρκαγιών, όσον αφορά στην προστασία του δασικού οικοσυστήματος.
– Παρέχονται στατιστικά στοιχεία από την ΠΥ στη Γενική Δ/νση Δασών του ΥΠΕΝ και σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες συντάσσονται οριστικοί στατιστικοί πίνακες και αποστέλλονται στις υπηρεσίες της ΕΕ
– Βρίσκονται σε διαρκή, μη προγραμματισμένη επιφυλακή, τα ανώτερα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ώστε να παρέχουν τη βοήθειά τους σε κρίσιμα περιστατικά
Επίσης, η Δασική Υπηρεσία όταν βρίσκεται στο συμβάν έχει συμβουλευτικό ρόλο παρέχοντας πληροφορίες για το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο, τη συμπεριφορά της υπάρχουσας δασικής βλάστησης στη φωτιά, τις πιθανές θέσεις διάνοιξης ζωνών με μηχανικούς τρόπους και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.